SPD grote verliezer Europese verkiezingen

SPD grote verliezer Europese verkiezingen 
Nieuws 

(8 juni 2008) De Europese verkiezingen zijn in Duitsland voor de SPD uitgelopen op een debacle. De sociaaldemocraten haalden zondag 20,8 procent van de stemmen. De CDU verloor ook sterk, maar blijft met 37,9 procent de grootste partij.

door de redactie

Lange gezichten bij de SPD na de Europese verkiezingen zondag in Duitsland, zoals hier bij partijvoorzitter Franz Müntefering. Afb: dpa/Picture AllianceOok in Duitsland worden de Europese verkiezingen gezien als de opmaat naar de bondsdagverkiezingen in september. Als deze uitslagen maatgevend zouden zijn, komt er een einde aan de Grote Coalitie tussen CDU en SPD. De FDP steeg duidelijk in de gunst van de Duitse kiezer – 11 procent van de kiezers vertrouwden hun stem toe aan de liberalen.

Bij de CDU groeit ondertussen het vertrouwen na de landelijke verkiezingen de gewenste coalitie met de FDP te kunnen vormen. “De voortekenen zijn goed”, zegt CDU-fractievoorzitter Volker Kauder. De christendemocratische minister van Saarland Peter Müller, drukte zich in Der Spiegel drastischer uit. “Deze verkiezingen laten zien dat de SPD geen brede volkspartij meer is.”

‘Positie Steinmeier niet ter discussie’

In het SPD-kamp overheersen de sombere gezichten. “Het resultaat is ronduit teleurstellend”, aldus partijvoorzitter Franz Müntefering. Volgens de sociaaldemocratische minister van Financiën Peer Steinbrück, overheerst in de partij een “bepaalde radeloosheid”. Geruchten dat de positie van lijsttrekker Frank-Walter Steinmeier ter discussie staat, wijst hij van de hand.

Steinmeier zelf wijt het verlies grotendeels aan de lage kiezersopkomst. Een kleine 43 procent van de Duitse kiesgerechtigden maakte de gang naar het stemlokaal. “In september zal de opkomst dubbel zo groot zijn”, denkt Steinmeier. “Dan is de uitslag zeker anders. Er is nog niets beslist.”

De grote concurrent ter linkerzijde, Die Linke, bleef steken op 7,5 procent, een kleine winst ten opzichte van vijf jaar geleden. Fractievoorzitter Gregor Gysi had op een grotere winst gerekend. “Maar het is ons niet gelukt al onze potentiële kiezers te mobiliseren”, stelt Gysi. Ook de socialist gaat ervan uit dat een hogere opkomst bij de bondsdagverkiezingen in het voordeel van zijn partij zal werken.

De Groenen kijken met meer tevredenheid terug op de Europese verkiezingen. De partij voldeed met 12,1 procent aan de eigen verwachtingen. Ook partijvoorzitter Claudia Roth liep alvast vooruit op de bondsdagverkiezingen. Volgens haar is een mogelijke coalitie met de SPD, ondanks het verlies van de sociaaldemocraten in Europa, nog steeds aan de orde.

                                                                                           Spiegel Online / faz.net

Duitsland Hypotheek

banner

 

Inschrijven nieuwsbrief

Naam
Email

Contact

Euregio Finanz Makler GmbH
Am Königsweg 17
48599 Gronau-Epe
Duitsland

Telefoon Duitsland +49 (0)2565 4061940

Telefoon Nederland +31 (0)53 76 00 040

Fax +31 (0)84 00 38 508

Email info@euregio-finanzmakler.de