Emigranten nemen zichzelf mee

Buiten Nederland lijkt het gras meteen groener

Emigranten nemen zichzelf mee

door Jos van Noord

AMSTERDAM -  Veel Nederlanders willen weg. Maar hun motieven vind ik dikwijls wat negatief. Je kunt je afvragen of andere landen voor onze klagers een verbetering zijn. De makke met emigratie is: men neemt wél zichzelf mee!

Zij willen bijvoorbeeld naar Spanje, níét omdat zij zeker weten dat het daar zoveel prettiger, leuker, sowieso beter en zonniger is, maar op de eerste plaats om weg te zijn uit Nederland. Scooterjeugd en kliermarokkaantjes beu. Nou, dan moet je net in Spanje wezen!

Frankrijk blijft favoriet. Duizenden Nederlanders dromen ervan. Nogal wat lezers zouden hier wel een camping willen beginnen, chambres d'hôtes of een restaurant. Alsof ze in Frankrijk nog geen restaurants hebben! Vooral de rust en de ruimte van dit prachtland werken op veel Nederlanders als een magneet. "Elk jaar ga ik er op vakantie, telkens weer naar een andere streek. Maar iedere keer denk ik weer: hier zou ik wel willen wonen!" schrijft mij een lezeres uit Leiden.

Verscheidene lezers, die mij mailen bijna elk jaar op vakantie naar Scandinavië te gaan, willen wel naar Noorwegen verhuizen. Gezinnen met jonge kinderen voelen zich ook aangetrokken tot Duitsland, maar opvallend veel lezers bejubelen juist het onderwijs in België, met name op het punt van normen en waarden. "Het doet een beetje ouderwets aan, maar uiteindelijk is het veel beter. Je denkt toch niet dat de kinderen hier hun leraar bij de voornaam noemen!" mailt mijn een uitgeweken Nederlander vanuit België.

Veel mensen overwegen emigratie op basis van vakantie-ervaringen. Hun besluit om voorgoed te vertrekken, nemen zij vaak nog tijdens de vakantie, zo blijkt. Maar het is natuurlijk nogal wat anders of je in een mooi buitenland, bijvoorbeeld in Italië of Portugal, op vakantie bent óf je moet er voor altijd je draai vinden en er ook nog een inkomen zien te verwerven. Kijk maar eens op de site van hetroerom.com. Nu de grote vakanties weer voorbij zijn organiseert Het Roer Om eerdaags workshops voor Nederlanders die zich definitief in vakantielanden willen vestigen.

Nogal wat lezers hebben zich geërgerd aan mijn inderdaad wat schampere opmerking over de jaarlijkse tombola in de VS, waarbij 50.000 zogenaamde green cards worden verloot. Deze verblijfs- en werkvergunningen bieden de 'winnaars' ook een kans om Amerikaan te worden. Het blijft een merkwaardig fenomeen: een staatsloterij om verblijfstitels. Bovendien lijkt het mij Amerikaanse hooghartigheid te denken dat de wereld in de rij staat om zich in de VS te mogen vestigen. Er is geen land ter wereld dat zo in achting is afgezakt. Zóveel vijanden!

Amerika is failliet, in elk geval op z'n retour. Daar komt nog bij dat in de VS de commercie zich meester kan maken van zo'n overheidsloterij, waardoor geïnteresseerden er eigenlijk alleen maar aan kunnen deelnemen door vooraf honderden euro's te dokken, geld dat men hoe dan ook kwijt is. Amerikaan worden is, gelukkig maar, het laatste wat ik wil, schreef ik, maar dat was tegen het zere been van nogal wat Amerika-adepten. Het oude Bush-denken overheerst daar nog: wie niet vóór ons is, is tegen ons!

Ik vind Amerika een prachtig vakantieland en dat vind ik ook van Frankrijk, maar daarom hoef ik toch geen Fransman te worden? Ik ken trouwens genoeg Nederlanders die in Frankrijk zijn gaan wonen, er buitengewoon gelukkig en tevreden zijn, maar er toch niet over piekeren om de Franse nationaliteit aan te vragen. Opeens moet ik denken aan de leuke mail van Anna uit het ongerepte Umbrië in Italië. "Wij zijn weggegaan, omdat Nederland te vol is", schreef ze mij. "Onze levenskwaliteit is nu enorm verbeterd. Maar we blijven heel blij dat we in Nederland zijn geboren, omdat we daardoor alle kansen hebben gekregen!"

jvnoord@telegraaf

Duitsland Hypotheek

banner

 

Inschrijven nieuwsbrief

Naam
Email

Contact

Euregio Finanz Makler GmbH
Am Königsweg 17
48599 Gronau-Epe
Duitsland

Telefoon Duitsland +49 (0)2565 4061940

Telefoon Nederland +31 (0)53 76 00 040

Fax +31 (0)84 00 38 508

Email info@euregio-finanzmakler.de