Duitsland klaar voor groeispurt

Maar er is één groot obstakel op de weg. Die remt daarmee ook de Nederlandse economie af.

Het blijft goede macro-economische cijfers regenen in Duitsland. Eerst meldden de statistici onlangs dat de economie in het tweede kwartaal onverwacht is gegroeid. Daarmee kwam de grootste Europese economie voorlopig uit de recessie.

Vervolgens gaf de belangrijke Ifo-index aan dat het vertrouwen in het bedrijfsleven deze maand voor de vijfde achtereenvolgende maand is gestegen. Ook het vertrouwen onder beleggers nam scherp toe.

Vertrouwen

De consument bleef daar niet achter. Zijn vertrouwen is deze maand naar het hoogste punt in ruim een jaar opgeklommen, is vandaag bekend gemaakt. Een belangrijke reden is dat de prijzen in Duitsland, net als in veel andere landen van de eurozone, dalen. Dat stuwt de koopkracht omhoog.

Economen verwachten dat de economie ook in het derde kwartaal zal groeien. Dat alles betekent niet dat Duitsland uit de gevarenzone is.

Auto

In de eerste plaats is de groei in het tweede kwartaal vooral gekomen uit de export. Die bron zal niet opdrogen alleen als de rest van de wereld krachtig herstelt. Dat lijkt nog niet het geval.

De groei kwam ook voort uit de binnenlandse vraag, maar vooral naar auto’s. Dat op zijn beurt had alles te maken met een stimuleringsmaatregel van de overheid. Elke Duitser die zijn oude auto laat slopen en een nieuwe koopt, krijgt 2.500 euro van de overheid. Dat stuwde de autoverkopen behoorlijk.

De steunmaatregelen van de overheid, in totaal 85 miljard euro, lopen volgend jaar echter af, waardoor de economie opnieuw in een gat kan vallen.

Werkloosheid

Bovendien heeft de werkloosheid de opgaande lijn stevig te pakken en daar komt voorlopig geen verandering in. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, verwacht dat de werkloosheid volgend jaar zal oplopen naar 10,5 procent van 8,3 procent nu.

De oplopende werkloosheid zal de versnelling van de Duitse economie afremmen. Zolang Duitsland niet krachtig herstelt is het bijna onmogelijk voor de Nederlandse economie de weg omhoog in te slaan.

Zoals altijd geldt: wie wil weten hoe het met de Nederlandse economie zal gaan, hoeft niet veel meer te doen dan naar de verwachtingen over de Duitse economie te kijken.

bron:http://www.fembusiness.nl/web/artikelSmal/50242/Duitsland-klaar-voor-groeispurt.htm

Duitsland Hypotheek

banner

 

Inschrijven nieuwsbrief

Naam
Email

Contact

Euregio Finanz Makler GmbH
Am Königsweg 17
48599 Gronau-Epe
Duitsland

Telefoon Duitsland +49 (0)2565 4061940

Telefoon Nederland +31 (0)53 76 00 040

Fax +31 (0)84 00 38 508

Email info@euregio-finanzmakler.de