Heel Europa klaagt over leenrente

Heel’ Europa klaagt over leenrente

AMSTERDAM -  Nederlandse bedrijven klagen al een tijdje over de moeite die ze moeten doen om bij de banken geld los te peuteren. Als het al lukt, moeten ze veel rente betalen.

Duitse en Engelse druk

Begin deze week riep Alistair Darling, de Britse minister van Financiën, de Engelse bankbestuurders op het matje. Hij is nogal boos op de banken. De Britse regering heeft miljarden uitgegeven om ze te redden van de ondergang. Dat was geen ‘weldoenersactie’. Nu is volgens Darling de tijd aangebroken om iets terug te doen.

Ook in Duitsland roeren politici zich. Bondskanselier Angela Merkel zei onlangs dat de banken met miljarden zijn ondersteund. Nu het bedrijfsleven om geld zit te springen, doen ze moeilijk over een krediet van tien miljoen.

In ons land klagen bedrijven en particulieren ook steen en been. Maar van de regering geen woord. Minister Bos van Financiën voelt er niets voor om de banken onder druk te zetten. Dat heeft hij al enkele keren laten weten.

Banken betalen elkaar lage rente

Banken doen dus moeilijk over het verstrekken van leningen. En als ze al geld uitlenen, vragen ze een hoge rente. Dat is vreemd, nu de internationale rentes de afgelopen maanden in een recordtempo zijn gedaald. De rente voor veel leningen wordt gebaseerd op de Euribor. Dit is de rente die banken onderling berekenen als ze geld aan elkaar uitlenen. Vorig jaar liep de Euribor op tot een recordhoogte van ruim 5%. Inmiddels bedraagt deze rente minder dan 1%. Niet eerder konden banken zo goedkoop geld van elkaar lenen.

Consumenten betalen veel

Consumenten (en bedrijven) zien die lage rente en staatshulp niet terug in hun portemonnee. De rente voor kredieten en hypotheken zakt nauwelijks. Woningbezitters die een variabele rente over hun hypotheek betalen, merken ook weinig van de rentedalingen. De variabele hypotheekrente daalt slechts licht. Inmiddels heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek aangekondigd naar de variabele hypotheekrente. Dat gaat jammer genoeg niet over de hoogte ervan. De AFM gaat bekijken of het voor consumenten wel duidelijk is hoe de banken deze rente berekenen. Voorlopig lijkt het er op dat lenen moeilijk blijft en dat banken een hoge rente vragen voor hypotheken en kredieten.

Dilemma

Als Nederlandse politici het voorbeeld van hun buitenlandse evenknieën volgen, dan zitten de banken met een duivels dilemma. Houden ze hun poot stijf of gaan ze meer geld uitlenen? Als de banken niets aan de rentes doen, valt heel Nederland over ze heen. Maar stel dat ze makkelijker kredieten gaan verstrekken. En dat consumenten en bedrijven straks toch in de problemen komen. Dan kunnen de banken weer flink afschrijven op de leningen. En was dat niet één van de oorzaken van de kredietcrisis? Gelukkig ben ik geen bankbestuurder, en ook geen politicus.

bron : http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/arjanbosman/4529971/__Heel_Europa_klaagt_over_leenrente__.html?p=8,1

Duitsland Hypotheek

banner

 

Inschrijven nieuwsbrief

Naam
Email

Contact

Euregio Finanz Makler GmbH
Am Königsweg 17
48599 Gronau-Epe
Duitsland

Telefoon Duitsland +49 (0)2565 4061940

Telefoon Nederland +31 (0)53 76 00 040

Fax +31 (0)84 00 38 508

Email info@euregio-finanzmakler.de